Rijksmonument Middenbeemster

Rijksmonument Middenbeemster

Middenbeemster is het oudste dorp in de gemeente Beemster in de provincie Noord-Holland en is in 1999 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de bijzondere inrichting van de droogmakerij. De wiskundige inrichting van dit landschap is nog aantrekkelijker geworden door de zogenaamde stolpboerderijen, waaronder de door Kneppers verbouwde authentieke zeventiende of achttiende eeuwse boerderij ook valt. De vele boerderijen in deze omgeving zijn tevens rijksmonumenten. 

De stolpboerderij wordt gekenmerkt door een vierkante constructie van palen met horizontale dekbalken. Op deze gebinten rust het dak. Tussen deze palen is de hooiopslag, het vierkant. Daaromheen liggen de gebruiksruimten zoals de woonvertrekken, de koestal en de dars. Bij de dars bevinden zich de darsdeuren waardoor het graan of hooi werd binnengebracht. Deze grote deuren zitten bij sommige typen aan de voorzijde, bij andere aan de achterzijde naar gelang het hooi vanaf de weg of vanaf het achterliggende land werd aan- of afgevoerd.

Voor deze stolpboerderij is de buitenkant gerenoveerd en het gehele interieurwerk door Kneppers verricht met hulp van zusteronderneming Enderberg die alle meubelwerkzaamheden voor haar rekening heeft genomen zoals de (inbouw)kasten en een prachtige open keuken met bar en Viking kookeiland.

Rijksmonument Middenbeemster
back to project overview