Herstelwerkzaamheden Wevershuisjes

Herstelwerkzaamheden Wevershuisjes

De wevershuisjes uit ongeveer 1670 op de Vijzelgracht in Amsterdam zijn in 2008 wel twintig centimenter verzakt. De verzakking is ontstaan door een lekkage tijdens de verbouw van station Vijzelgracht van de Noord/Zuidlijn. De Noord/Zuidlijn zorgt er nu samen met Monumentenzorg voor dat de verzakte wevershuisjes aan de Vijzelgracht weer worden rechtgezet.

Herstelwerkzaamheden
Kneppers is aangesteld om van een aantal wevershuisjes de gevolgschade van het verzakken te herstellen. Een prachtig project waarbij de vakmensen van Kneppers goed hun vakkundigheid kunnen laten zien! Samen met Vijzelgracht 20 en 22 vormen nummer 24 en 26 een rijtje wevershuisjes. Deze laatste twee panden gaat Kneppers weer rechtzetten: de uiterste linkerhoek moet bijvoorbeeld 16 centimeter omhoog.

Door verschillende gecontroleerde stappen, gaat Kneppers deze klus klaren: denk hierbij aan het maken van sparingen in de huidige betonvloer, het aanbrengen van stalen buispalen en het aanbrengen van een vijzelconstructie. In een volgende stap wordt de volgende werkzaamheden uitgevoerd: uitvoeren van het vijzelwerk, het maken van een nieuwe betonvloer en opvangen van het pand op de nieuwe stalen buispalen. Vervolgens wordt de vijzelconstructie verwijderd en volgen er herstelwerkzaamheden aan de panden.

Herstelwerkzaamheden Wevershuisjes
back to project overview